amning & mindfulness

mindfulness – medveten närvaro

 

 

Att amma kan ses som något av det mest naturliga en mamma och bebis kan göra, men i de flesta fall är det inget som vi kan direkt utan något som vi behöver lära oss tillsammans. Amning är ett samspel som kräver träning och tålamod.

Stöd av omgivningen och tillit till sin egen förmåga är två viktiga bitar för att amningen ska fungera. De flesta mammor vill amma men när problem uppstår så får vi sällan all den hjälp och det stöd som vi behöver.

Att känna oro, tvivel och en inre stress är mycket vanligt, speciellt i början. Blir min bebis mätt? Har jag tillräckligt med mjölk? Varför vill hen inte äta? Stress och oro påverkar amningen mycket negativt tyvärr. Stresshormoner blockerar amningshormoner och gör så att brösten inte släpper ifrån sig mjölk. Detta leder till mindre mjölkproduktion och det blir en negativ amnings upplevelse.

Genom att öva mindfulness under graviditeten får du verktyg att hantera amningen på ett bra sätt. Mindfulness ökar lugn och ro hormonet oxytocin som är ett amningshormon. Det i kombination med kunskap om amning gör att du får de bästa förutsättningar för en fungerande amning.

Mitt fokus är alltså att ge dig grundläggande kunskap om amning samt verktyg att hantera första tiden med din bebis. Vi träffas i grupp under graviditeten och i priset ingår individuell amningsrådgivning när din bebis är född.

Jag vill inte öka amningshetsen och säga att amma är det enda rätta. Det jag vill är att du ska få hjälp och stöd till att göra det som känns bäst för dig och din bebis.